Malawi algemeen

Malawi, Muli Bwanji (hallo, hoe gaat het?) 

In 2014 werd besloten om in Malawi het volgende project te realiseren. Stichting Partners in Hoop (partnersinhoop.nl)  is al jaren aanwezig in Malawi en bracht een bijzonder project onder onze aandacht: het bouwen van een aantal klaslokalen op een moeilijk bereikbare plek tussen de theeplantages en ver van de bewoonde wereld.

Plaats van handeling is het gebied Thyolo, in het zuiden van Malawi, nabij de stad Blantyre (zie kaartje hieronder)

kaart malawi 2

 

Malawi algemeen

Malawi ligt dus in Afrika, wat verder van de oceaan maar heeft wel een heel groot meer, Lake Malawi genaamd. Het land is een republiek en erg arm.

kaart Malawi
Malawi met als buurlanden Mozambique en Tanzania

Het land is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland en de voertalen zijn Chichemwa en Engels. Er wonen zo ’n 16 miljoen inwoners.

Regio Thyolo - naar Satemwa - 03

 

Het land is een voormalige Britse kolonie en een van de armste landen ter wereld. Er is geen zeehaven, geen delfstoffen maar voornamelijk thee en tabaksplantages en de bevolking is laag opgeleid.

Daarbij kwamen nog eens de verspreiding van Aids en de economische crisis. Meer dan 65 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens en scholing is keihard nodig om het land in de goede richting te krijgen.

De hoofdstad van de republiek is Lilongwe en er is een redelijk stabiel politiek klimaat, net als in bovenbuurland Tanzania.