Malawi 2014

Missie Malawi 2014, een gedenkwaardige!

Op 16 november werd de missie Malawi 2014 afgesloten, waren de missieleden een ervaring en de Malawianen een school rijker.

Commandant B1 was voor ons ter plaatse en beschreef de gebeurtenissen.

Een waar genoegen….

Satemwa Malawi/Huijbergen Nederland – Na vele expedities naar Tanzania en eenmalig naar Nepal was voor 2014 de keuze gevallen op Malawi.

De Zeeuwse Stichting Partners in Hoop is reeds vele jaren actief in het zuiden van Malawi. Vanuit het dorpje Satemwa kwam al jaren de hulpvraag voor realisatie van een schoolgebouw. Kunnen, willen en doen we het? Gaan we een moeilijk of makkelijk project doen? Het antwoord luidde: JA, we doen het en Nee, natuurlijk kiezen we niet de makkelijke weg !!

Voor de expeditie werd een uitgelezen kwartet gerekruteerd: ervaren Afrika-gangers Frank de Ron en Richard van Stel in gezelschap van debutanten Cor Akkermans en John in de Weij.

DSC01026

Ruim twee weken zetten ze hun schouders onder de bouw van twee klaslokalen in Satemwa. Een memorabele missie was het gevolg…

Het gebouw

De bouw meet 24 bij 7 strekkende meters. Dit gebouw werd, na een eerdere aanleg van de fundering door de missieleden, samen met de lokale bouwers neergezte.

Noviteit voor de Malawiaanse bouwvakkers was het werken met spouwmuur waardoor het water in de regentijd niet de binnenmuur kan bereiken. Om de kou buiten te houden is het niet nodig natuurlijk, maar het kan in de regentijd lang en veel regenen.

Verder het bouwen met profielen, overhoeks meten, metselen met echte natte specie (1:3) in plaats van droge zandspecie (1:5).

DSC00845

Tussen de theeplantages werd in Satemwa een gebouw opgetrokken en werd door beroepsmetselaar John ( Koetje) Indeweij leiding gegeven aan een bouw die zijn weerga niet kende.

DSC01149

Accommodatie

De vraag wordt vaak gesteld, waar slapen jullie dan? In dit geval in een soort guesthouse, Indaba Lodge.

Indaba Lodge vormde voor Afrikaanse begrippen een net onderkomen. Door de Hollandse enclave wordt het echter snel tot Celblok H omgedoopt vanwege de vijf kleine kamertjes naast elkaar. Dat de elektriciteit regelmatig voor langere tijd uitvalt en water geen vanzelfsprekendheid is wordt voor lief genomen.

 

Het eten is goed en de Carlsberg koud. In totaal speelt men, in de vrije tijd, met of zonder licht 41 potjes ‘bollen’! Het edele kaartspel is altijd goed voor vele uren pret binnen de VVB gelederen maar 41 potjes mag in de boeken als uitzonderlijk.

 

Malawi

Het zuiden van Malawi is het decor van glooiende heuvels voorzie van theeplantages. Dagelijks vormt 20 minuten asfalt gevolgd door 20 minuten weg van de snelweg over moeilijk toegankelijke zandwegen absoluut geen straf. Vice versa toch wel niet. Het ene mooie uitzicht na het andere verveelt nimmer.

Eenmaal wordt een dagtocht naar het Nyala Wildpark ondernomen. Schitterende rit richting de grens met Mozambique. En nog wat giraffes, gnoes, apen, wildebeesten, impala’s als toegift.

DSC01048

Ook mocht een duel in de Malawi Super leaque niet ontbreken. In het Kazumu Stadium is men getuige van Big Bullets-Azam Tigers. Voor de gelegenheid heeft het viertal zich laten schminken in de clubkleuren van de thuisclub en aanstaande landskampioen Big Bullets. Als de vele duizenden supporters de Azungus(blanken) in de gaten krijgen klinkt er gejuich en worden ze te midden van de tifosi op de tribune opgenomen. Einduitslag 2-0 !!!

DSC01002

Op zondag maakt een door Malawiaanse kerkgangers intens en enthousiast beleefde dienst indruk op de doorgaans nuchtere Nederlanders. Veel zang en dans, en neerstortende dames die zich het kwaad laten uitdrijven.

Satemwa

Klein dorp in een moeilijk toegankelijk gebied. Prachtig gelegen. Kinderen die de lagere school willen dienen vele kilometers te lopen. Een bijna onmenselijke opgave, toch zeker in de regentijd.

DSC01064

De komst van het dubbele klaslokaal is van onschatbare waarde. En ook de manier waarop is bijzonder.

Bisschop David Chitsonga benoemt het in zijn dankwoord. Men is wel gewend aan blanken. Meestal komen ze langs om te kijken. Nu komt er een groep die niet alleen het gebouw financiert maar ook eigenhandig de handen uit de mouwen steekt. Samenwerkt op basis van gelijkwaardigheid. Mannen die iedere dag in zijn voor een grap en grol, de altijd rond de bouw krioelende kinderen in hun harten sluit, cadeautjes uitdeelt, het hele dorp van METO dan wel WVV’67 voetbalshirts voorziet, de harten van de buurvrouwen verovert, op vrijdagmiddag de werkweek met een voetbalwedstrijd met en tegen de Malawiaanse collegae afsluit, koekjes geeft, voetballen de lucht in schiet, men de plaatselijke keuken Nsima met vis of geitenstaart tot zich neemt.

DSC01112

Twee weken schieten voorbij. De bouw wordt op 2.10 meter gebracht. De komende weken zullen de Malawianen, mits de regentijd geen roet in het eten gooit, de dakconstructie voltooien en kan de school worden geopend .

DSC01201

Met gepaste trots keerden de expeditieleden na een lange tocht via Ethiopië en Parijs onlangs in Brussel toe. Een waar genoegen….

 

Malawi?

De eerste missie in Malawi, vond plaats in het zuiden van het prachtige land, dat echter ook nog eens bij de armste landen van de wereld hoort. Net als het bovenbuurland Tanzania is ook Malawi ernstig getroffen door de gevolgen van aids.

Ook hier zijn veel kinderen wees geworden door aids en worden zij gelukkig opgevangen door vrouwen in de dorpen waar ze wonen.

In een dergelijke omgeving is scholing je enige kans op een beter leven. De basis school maar ook de vervolgopleidingen leiden naar een betere kans op werk en dus inkomen.

Samen met stichting Partners in Hoop (www.partnersinhoop.nl) gingen we dus aan de slag in het zuiden van Malawi. Na een aantal gesprekken met de mensen van deze stichting kozen we ervoor om samen met hen ter plaatse een van hun wensprojecten te vervullen.

Het ging om klaslokalen in het dorp Satemwa in de regio Thyolo. Een plek die heel moeilijk begaanbaar is en daarom meestal vooruitgeschoven wordt bij de keuze voor een project. De tijd en het geld zijn immers beperkt.

Deze keer kozen we er als VVB echter voor om de wat moeilijkere weg te kiezen en te gaan voor de uitdaging in Satemwa. Op onze eigen voorwaarden, dat wel, maar met behulp van de lokale kennis en kennissen van Partners in Hoop.

Zij komen daar al vele jaren en kunnen met recht de specialisten ter plaatse worden genoemd.

Klaslokalen zijn keihard nodig omdat nu te vaak buiten les gegeven moet worden.

leslokaal
Kinderen krijgen buiten les en het is niet altijd mooi weer en lekker warm

Net nadat VVB het project had gekozen als speerpunt voor 2014 werd begonnen met het aanleggen van de fundering.

2014-06-Fundering voor de school bij Satemwa klaar voor Vrienden van Bokki -01

In juni 2014 was die klaar en kon worden verdergegaan met het aanvoeren van bouwmaterialen.

 

2014-06-Fundering voor de school bij Satemwa klaar voor Vrienden van Bokki -03
Fundering nieuwe school Satemwa, de bewoners van het dorp zijn heel blij dat hun kinderen straks in een goed lokaal les krijgen.

Op onze Facebookpagina en op onze site proberen we u op de hoogte te houden van de vorderingen.

 

 


De eenheid

De eenheid die naar Malawi afreist bestond uit de volgende leden:

Nieuwkomer Cor Akkermans, al jaren Vriend van Bokki, ging ook al naar het buitenland onder de zwart-witte vlag met zijn deelnames aan de Roparun, maar hij maakte zijn eerste Afrika trip . De teamcaptain van Ster van Woensdrecht team Chica’s had er zin in en laat het gewoon allemaal op zich afkomen.

Naast Cor was ook John In de Weij van de partij. Ook hij is al vanaf 1995 bij VVB betrokken en droeg grote stenen bij in zowel de RopaRun als de Ster van Woensdrecht. Nadat een eerdere missie toch uiteindelijk niet door kon gaan, bleef het maar kriebelen. Deze keer kwam het voor elkaar en is ie er bij. Als bouwprofessional een welkome aanvulling van de missie.

Veteraan Frank de Ron kwam al twee keer eerder naar onder de evenaar en weet dus wat het betekent om een paar weken in dergelijke omstandigheden te leven. Hij zal waarschijnlijk traditioneel weer de eerste steen leggen en zijn andere stenen bijdragen aan de bouw.

Het team stond onder de bezielende leiding van commandant ter plaatse Richard van Stel en kwam naar verwachting tot grote prestaties. Richard ging al 15 keer het vliegtuig in om naar zijn geliefde continent te vliegen. Hij behoeft geen verdere introductie als voormalig koning van Dodoma.

groep kids 1

Deze keer kon de groep geen beroep doen op het bijna vloeiende Swahili van de teamcaptain, er wordt immers een heel andere taal gesproken in het mooie land.