Gambia 2017

In 2017 keerde VVB terug naar Africa, deze keer naar het westen van ons geliefde continent.Hier een kort missieverslag van Richard van Stel, commandant ter plaatse:

B1 reports…. Succesvolle Expeditie Gambia 2017
Ruim zes uur vliegen in noordelijke richting betekende een teruggang van veertig graden Celsius! Oftewel van Basse Santa Sa in Gambia naar de gemeente Woensdrecht in Nederland.

Ruim twee weken namen Frank de Ron, Jan van Gastel en Richard van Stel namens Vrienden van Bokki in samenwerking met Stichting Nyatouta uit Oud-Gastel de honneurs op de Theo Broos Nursery School waar.

Samen met een plaatselijke aannemer werden de schouders onder de bouw van vier klaslokalen gezet.

Vanuit de fundering werden de muren tot dak-hoogte opgetrokken. In de komende weken zullen de Gambiaanse collega’s het bouwwerk van 28 bij 8 meter van een finishing touch voorzien.
Zoals veel voorgaande expedities heeft ook de meest recente missie haar hoogte- en dieptepunten. Qua organisatie en samenwerking niets dan lof.

De voorpret op het afreizen werd echter verstoord door het wegvallen wegens een blessure van René Schot. Verder gooide de wegstemde dictator Jammeh bijna roet in het eten door op zijn presidentszetel te blijven zitten. Een militaire interventie bleef niet uit en dompelde het kleine land in crisis. Juist voor de afreisdatum gaf het Ministerie van Buitenlandse Zaken toch groen licht.

In Gambia werden nieuwe vriendschappen gesloten en nauw samengewerkt. Bij de gastvrije familie Krubally werd dagelijks met wisselend succes van de Gambiaansekeuken genoten, getrakteerd op een optreden van de Scoutingband en Fula-culturele avond.

VVB schreef voorts geschiedenis door op audiëntie bij de familie van de nieuwe president Barrow te worden ontvangen. Men was te gast bij de chiefs van Koba Kunda, deden afgelegen dorpsgemeenschappen in het achterland aan en rolden van de ene in de andere verbazing.

  

Met de bouw van de vier klaslokalen krijgt de school lucht en kans op uitbreiding. Kinderen hoeven niet langer kilometers ver naar de andere kant van de grote weg te lopen. VVB heeft weer eens van zich doen spreken.

Veel dank gaat uit naar iedereen die ook ditmaal onvoorwaardelijk mede de missie financieel mogelijk hebben gemaakt!!!

Plaats van handeling Basse Santa Su

De school opende drie jaar terug haar deuren en bouwde sindsdien aan een geweldige reputatie. Veel ouders brachten hun kinderen bij de toegewijde leerkrachten onder. De druk op de bestaande accommodatie is echter groot en uitbreiding wenselijk.

Inmiddels zijn er vanuit Basisschool Sainte Marie uit Huijbergen tafeltjes en stoeltjes naar de nieuwbouw gestuurd zoals te zien op onderstaande foto!!!

Een groot deel van de bevolking kan niet lezen en schrijven, omdat de mensen ervoor kiezen dat de kinderen werken in plaats van naar school gaan. Het betekent extra handjes tijdens het werken. Een ander belangrijk feit is dat velen onder de armoedegrens (minder dan 2 US dollar per dag) leven.

Zoals ook in onze andere projecten zijn we er van overtuigd dat kennis macht maakt en onderwijs aan kinderen zeker bijdraagt aan een veel betere toekomst. Men probeert ter plaatse zoveel mogelijk kinderen onderwijs te laten genieten, waardoor de leefomstandigheden beter en de armoede beetje bij beetje minder worden.

1-klas-theo-broos-school_resize 2-vergadering-moeders-theo-broos-school_resize 3-uitreiking-beste-leerling-theo-broos-school_resize 4-stenen-liggen-te-drogen_resize 6-langs-de-hoofdweg-in-basse_resize 8-waterpunt-koba-kunda-bij-basse_resize 9-rond-basse_resize 12-rond-basse_resize 13-aan-de-overkant-van-basse_resize 16-loslopende-koeien_resize 19-school-gaat-uit-fas-bajong_resize 20-brandhout-voor-de-keuken_resize 26-schooltje-onderweg-bij-basse_resize 27-zelfde-schooltje-in-de-klas_resize