Geschiedenis

Najaar 1984…

Vanuit de Duinstraat in Hoogerheide maakt de hard fietsende familie Van der Poel furore. Gebroeders Adrie & Jac en ook neef Ad snellen van het ene naar het andere succes. Bewonderaars verzamelen zich in supportersverenigingen. Aan de overkant van de straat woont René Adriaansen, een jonge verdienstelijke voetballer bij METO en later Vivoo. Ook in de diverse regionale hardloopwedstrijden komt hij enorm goed uit de verf. Als geintje voorzien enkele kameraden hem, ‘Bokki’ voor intimi, eveneens van heuse collectieve steunbetuiging: Supportersclub Vrienden van Bokki !!

Lid worden is laagdrempelig. Voor slechts één gulden koopt men een sticker met opschrift! In slechts enkele weken zijn alle 500 zelfklevers verkocht en is een tweede druk noodzakelijk. Opschrift wijzigt van ‘supportersclub’ naar ‘once upon a time’. De zwart-witte stickers vormen een hype in Wets-Brabant en duiken verder wereldwijd op in bijvoorbeeld Senegal, Hawaii, Aruba en Canada.

Guinness Book

Het pact van kameraden is op vele fronten actief. Voetbal, triatlon, hardlopen, zeskamp. Tijdens carnaval 1987 wordt in Café De Kroon te Huijbergen een verstrekkend besluit genomen. Op zoek naar eeuwige eer en glorie besluiten enkele vrienden het Guinness Book of Records te gaan bestormen. Na een voorbereidingstraject van ruim een jaar brengen Jan van Gastel, John Huijskens, Corné Grinwis, Peter Verresen, Jack Jansen, Jaap van den Akker, René Adriaansen en Richard van Stel onder bezielende leiding van coach Roger Withagen in mei 1988 in sporthal Gageldonk (Bergen op Zoom) het duurrecord zaalvoetbal op 50 uur en 50 minuten. Met hun inspanning brengen ze ruim 2000 gulden bijeen voor stichting Herwonnen Levenskracht. In november verschijnt het Guinness Book of Records 1989 met….foto en vermelding van Vrienden van Bokki !

In de daaropvolgende jaren reist de oud-papier holding Bokki-Pielson af naar de Ironman-triatlon in Hawaii en worden marathons gelopen als intermezzo op een volgend collectief huzarenstukje.

Roparun

In mei 1995 waagt Vrienden van Bokki zich als eerste team uit de regio zich aan de Roparun. De langste estafetteloop ter wereld is nog maar toe aan haar vierde editie. Vrienden van Bokki doet op diverse fronten van zich spreken. Ten eerste lopen Jaap van den Akker, Jan van Gastel, Corné Grinwis, John in de Weij, Jeroen Sebregts, Jos Bogers, Richard van Stel en Jack Jansen in de meest opvallende loop outfit (Erotic Discount) en verder vergaart het met een batig saldo van 26.001 gulden de top vijf van het financiële klassement met 62 teams. Het zou de laatste finish onder de Eifeltoren blijken te zijn.

Nadat enkele VVB’ers in 2000 als lid het LU-Team wederom van de Roparun hadden geproefd laaide het virus het jaar nadien opnieuw op en ging men als Vrienden van Bokki de uitdaging van Rotterdam naar Parijs aan. Met Gompop als hoofdsponsor liep het team een bedrag van 15.015,10 euro bijeen voor de kanker gerelateerde doelen van de estafetteloop. Sportieve hoofdrollen te voet waren er weggelegd voor Jaap van den Akker, Niels Landa, Koos Polderman, Lars van der Beek, Roel van der Schot, Richard Suijkerbuijk, Corné Karremans en Jolanda Meeus.

Het jaar daarop beleefde de Roparun-koorts een absoluut hoogtepunt toen namens Vrienden van Bokki zelfs twee loopgroepen werden afgevaardigd. Een enorm logistieke klus werd geklaard. Namens VVB 42 liepen Peter van Oirschot, Giacomo Terrana, Dennis Klasen, Ronald van der Wekke, Stefan Sebrechts, Bart van Laarhoven, Fred de Nijs en Johan Huijgens in een kopgroep van louter atletiekverengingen en krijgsmachtsonderdelen naar een fenomenale 9e plaats van de 175 teams. Iets later maakten Vrienden van Bokki 41 met Jaap van den Akker, Jack Jansen, Richard Suijkerbuik, Roel van der Schot, Niels Landa, Ron Rijkenberg, Koos Polderman en Jopie Withagen het feest compleet door eveneens ongeschonden de finish te bereiken. Door beide teams werd gezamenlijk 44.444,44 euro afgedragen. En vroeg Niels Landa zijn vriendin Jolanda Meeus in Parijs ten huwelijk!!

In 2003 volgde de laatste editie vanuit Nederland naar Frankrijk. Het zou eveneens ook de voorlopig laatste deelname voor Vrienden van Bokki betekenen. In een beregezellige uitvoering gaven ondermeer Fred de Nijs, Johan Huijgens, Jaap van den Akker, Niels Landa, Bart van Laarhoven, Peter van Oirschot, Stefan Sebrechts en Richard Suijkerbuijk blijk van enorm goed kunnen. Met gepaste trots eindigde het team opnieuw met een bedrag van 44.444,44 euro in de top-10 van het financieel klassement!

Uit het oog doch nog niet helemaal uit het hart. Hoewel de stichting niet actief meer deelnam aan de Roparun toucheerde het nog wel financiële armslag voor de estafetteloop. In de jaren 2002-2006 zorgde de zogenaamde Roparun Duif-actie door een van de VVB-leden voor enorme financiële input.

Het daaropvolgend jaar kruipt het sportieve bloed wederom waar het eigenlijk niet gaan kan en organiseert Vrienden van Bokki haar eigen ‘Sexbierum-run’. Ten bate van de strijd tegen kanker liepen Jaap van den Akker, Richard Suijkerbuijk, Roel van der Schot, Bart van Laarhoven, Johan Huijgens, Corné Karremans, Jack Jansen en Niles Bultink tijdens Hemelvaartsdag 2004 van Sexbierum naar Hoogerheide. Tijdens de Slag om Woensdrecht bood men in 2005 Roparun-deelnemers L’ Oslopers (Ossendrecht), 14 in ’t Uur (Bergen op Zoom) en Lopend Vuurke (Bergen op Zoom) een uniek trainingsmoment. En werd men met een donatie van 10.000 euro per team drievoudig hoofdsponsor.

Nog eenmaal pakt Vrienden van Bokki de Roparun-draad op. In 2009 voorziet men de doorkomst te Hoogerheide gedurende een etmaal op een estafette op de hometrainer en loopband. Batig saldo van de ’24 Uur van Hoogerheide’ gaat naar de bekende goede doelstellingen. Tijdens het evenement werden door veel jonge hardlopers, Vriendjes van Bokki, acte de presence gegeven. Het idee voor de Ster van Woensdrecht is geboren.