Tanzania 2019Kunnen, willen, doen we het? Vrienden van Bokki houdt van uitdaging. In de voorbije drie decennia werden vele huzarenstukjes gerealiseerd. Veelal in sportief opzicht, altijd voorzien van een sociale lading. In zowel binnen- als ook buitenland werden zieke, hulpbehoevende of minderbedeelde medemensen een hart onder de riem gestoken. De rook van het slaan van diverse waterputten in Papoea-Nieuw Guinea is nog maar amper opgetrokken of de contouren van een volgende missie zijn alweer zichtbaar. In februari keert de vriendenclub na zes jaar terug naar Tanzania. De focus ligt op de bouw van een kraamkliniek te Mowo!

 

Mowo

Vrienden van Bokki ‘beschikt’ ondertussen wereldwijd over een uitgebreid onroerend goed imperium. Ook in Tanzania stond men in het verleden borg voor het eigenhandig financieren en bouwen van een middelbare school voor Mama Winnie en haar weeskinderen. Ditmaal bereikte de stichting een noodkreet uit het noorden van het land. Tussen enkele op de flanken van de Kilimanjaro gelegen dorpen bevindt zich een eerste hulppost. Uitbreiding is wenselijk, vooral ten behoeve van zwangere vrouwen. Vanuit West-Brabant steekt men in februari met een vierkoppige delegatie over voor de realisatie van een Mother & Child Home. Een plaats waar vrouwen voor consultatie, bevalling en nazorg terecht kunnen. Naar verwachting zal de opening begin september plaatsvinden. Dit in bijzijn van het speciale team sportievelingen dat uit naam van de stichting en t.b.v. de kraamkliniek gaat proberen om Mount Kilimanjaro (5.895 m) te beklimmen! 

In november 2018 is men vanuit West-Brabant reeds in Noord-Tanzania geweest om grond aan te kopen waarop de kraamkliniek moet verrijzen , bouwtekeningen door te nemen en afspraken met aannemer Kitange te maken .  Na een warme ontvangst voorzien van zang en dans wachtte de delegatie een rondgang door het dorp Mowo. Vele handen werden geschud en de noodzaak van de nieuwbouw benadrukt. Mowo kijkt uit naar de komst van de ervaren bouwers René Adriaansen, John in de Weij en Richard van Stel in goed gezelschap van debutant aan het front Frank Bruijnzeels .

 

Februari 2019

De bevolking van Mowo had reikhalzend uitgekeken naar de komst van de Nederlandse delegatie. Met vereende krachten ging men aan de slag en emmer voor emmer werd de fundering gestort en niet veel later muren opgetrokken. Na twee weken tekenden de contouren van de nieuwbouw zich af. Bij afscheid werd een compromis voor doorstart en voltooiing in 2020 gesloten….