Tanzania 2010Expeditie 2010 gaat de geschiedenis in als natste ooit! Water is vanzelfsprekend….als je op het noordelijk halfrond woont. In Tanzania kun je rustig enkele kilometers moeten lopen voordat je een emmertje vol op de kop kunt tikken. Water op de Imany Secondary School zou ‘goud’ betekenen.

Water betekent de mogelijkheid tot het verbouwen van groenten welke op school gegeten  of bij overschot verkocht kan worden. Water betekent beter hygiëne, beter hygiëne betekent minder ziektes.

CPPS, een van origine Canadese missie met jarenlange expertise op het gebied van waterwinning, werd benaderd voor samenwerking. Na een positieve proefboring gingen in november de eerste pijpen 129 meter de grond in. Boven het maaiveld bouwde men een vijftien meter hoge windmolen.

Uniek moment blijft het opborrelen van de eerste druppels.  De wieken draaien, de pijpen reutelen wat. Plots doemt er een inktzwarte lucht aan de horizon. Het begint harder te waaien. In slechts enkele minuten is hij ter hoogte van Chamwino. In de regio is in acht maanden geen druppel regen gevallen!

Ineens valt het water met bakken uit de hemel. Moeder Aarde kan al het vocht niet aan, iedereen zoekt een veilig heenkomen. Hoezo watergebrek?!!

Na een kwartier verdwijnt de bui net zo snel als hij gekomen was. De ondergaande zon zorgt voor een unieke regenboog boven de school…uit de grond spuit het water metershoog de lucht in.