Tanzania 2010

Water op 120 meter diepte? Geen probleem.

Expeditie 2010 gaat de geschiedenis in als natste ooit! Water is vanzelfsprekend….als je op het noordelijk halfrond woont.

In Tanzania kun je rustig enkele kilometers moeten lopen voordat je een emmertje vol op de kop kunt tikken. Water op de Imany Secondary School zou ‘goud’ betekenen.

DSC04560   DSC04588

DSC04887
Politie is je beste vriend

DSC04637

Water (‘Maji’ in het Swahili) betekent de mogelijkheid tot het verbouwen van groenten welke op school gegeten of bij overschot verkocht kan worden. Water betekent beter hygiëne, beter hygiëne betekent minder ziektes.

 

CPPS, een van origine Canadese missie met jarenlange expertise op het gebied van waterwinning, werd benaderd voor samenwerking. Na een positieve proefboring gingen in november de eerste pijpen 129 meter de grond in. Boven het maaiveld bouwde men een vijftien meter hoge windmolen.

DSC04590

Uniek moment blijft het opborrelen van de eerste druppels.

DSC04609

De wieken draaien, de pijpen reutelen wat. Plots doemt er een inktzwarte lucht aan de horizon. Het begint harder te waaien. In slechts enkele minuten is hij ter hoogte van Chamwino. In de regio is in acht maanden geen druppel regen gevallen!

DSC04829         DSC04842

Ineens valt het water met bakken uit de hemel. Moeder Aarde kan al het vocht niet aan, iedereen zoekt een veilig heenkomen. Hoezo watergebrek?!!

 

Na een kwartier verdwijnt de bui net zo snel als hij gekomen was. De ondergaande zon zorgt voor een unieke regenboog boven de school…uit de grond spuit het water metershoog de lucht in.

 

DSC04859

 

 

 

 

In 2010 werd vooral door scholen in de Zuidwesthoek van Brabant veel geld opgehaald en aan VVB gedoneerd om de bouw van een watermolen te financieren.

DSC04596

Er waren boringen uitgevoerd en op 120 meter was er een spoor van water gevonden.

Het was echter nog steeds niet zeker of dat water zou blijven stromen…..

Tot op de dag van vandaag stroomt het water nog steeds, al is een onderhoudsbeurt af en toe op zijn plaats.

DSC04619

De begeleiding van de bouw werd deze keer gedaan door twee oudgedienden en hun vrouwen. Frank en Ingrid de Ron en Richard en Karin van Stel gingen onder de evenaar om de bouw van deze prachtige installatie te begeleiden en te volgen.

DSC04606     DSC04544

DSC04577