Gambia 2017In 2017 keerde Vrienden van Bokki andermaal terug naar het continent Afrika. Ditmaal vormde Stichting Nyatouta uit Oud-Gastel de samenwerkingspartner in Gambia. De Theo Broos Primary School in Basse Santa Su ging gebukt onder ruimtegebrek. In het oosten van Gambia werden kort bij de grens met Senegal vier klaslokalen gebouwd. In de basisopstelling stond, naast Frank de Ron, Richard van Stel en nieuwkomer Jan van Gastel, ook veteraan René Schot opgesteld. Een acute dubbele liesbreuk hield hem echter van afreizen af.

Voor het overgebleven trio was het overigens ook spannend of de missie wel dan niet doorging. Doordat de afgezette Gambiaanse president weigerde veld te ruimen voor diens opvolger Adama Barrow werd de noodtoestand afgekondigd. Het reisadvies kleurde vervolgens diep rood,  tot een dag voor vertrek!

Vrienden van Bokki toog naar West-Afrika en trok samen met de familie Krubally de schooluitbreiding uit de grond. Een indrukwekkende missie met onder meer een audiëntie bij de presidentiële familie als een van de hoogtepunten.

De expeditie zou de laatste zijn die VVB-voorzitter Gert-Jan de Kort vanuit het commandocentrum in Bergen op Zoom volgde. Bij terugkomst bekeek hij, ondanks zijn ongelijk gevecht tegen een slopende ziekte, het foto- en filmmateriaal met goedkeuring en dacht mee over nieuwe stappen. Een maand later overleed hij op 49-jarige leeftijd.

Niet nadat er met hem nog een principeakkoord was bereikt en belofte was gedaan dat zoonlief Vigo later in het jaar de honneurs namens hem zou waarnemen. In oktober vertrok wederom een driekoppige delegatie richting Gambia. Onder grote belangstelling opende Vigo de Kort, in gezelschap van Niels Landa en Richard van Stel, de nieuwbouw van de school en onthulde een muurschildering ter nagedachtenis aan zijn vader…